F3 | Japonia, okrążenie 2 | Jcobix | tYsU^
Cytat z Jcobix data Listopad 20, 2019, 15:18Nick zgłaszającego : Jcobix
Nick zgłaszanego : tYsU^
GP i nr okrążenia : Japonia, okrążenie nr 2
Dowód video : https://youtu.be/-sX4xNP_nDc i https://youtu.be/egBDuY1qQX8 25:40
Opis zdarzenia : Na dojeździe do zakrętu Degner I przede mną walczą Mateusz Mazurek, Skiller Seb i Shwagier. Ja nie chcąc być uszkodzonym przejeżdzam te sekcję w miarę spokojnie, po łuku szybciej odpuszczam gaz, żeby zapobiec zderzeniu. Niestety tYsU jadący za mną nie uczynił tego samego i zahamował tak, jakby mnie tam nie było. Przez to zostaję wypchnięty w żwir i tracę na tym +- 8 sekund, co w konsekwencji pozbawia mnie kilku punktów więcej na mecie.
Nick zgłaszającego : Jcobix
Nick zgłaszanego : tYsU^
GP i nr okrążenia : Japonia, okrążenie nr 2
Dowód video : https://youtu.be/-sX4xNP_nDc i https://youtu.be/egBDuY1qQX8 25:40
Opis zdarzenia : Na dojeździe do zakrętu Degner I przede mną walczą Mateusz Mazurek, Skiller Seb i Shwagier. Ja nie chcąc być uszkodzonym przejeżdzam te sekcję w miarę spokojnie, po łuku szybciej odpuszczam gaz, żeby zapobiec zderzeniu. Niestety tYsU jadący za mną nie uczynił tego samego i zahamował tak, jakby mnie tam nie było. Przez to zostaję wypchnięty w żwir i tracę na tym +- 8 sekund, co w konsekwencji pozbawia mnie kilku punktów więcej na mecie.
Cytat z tYsU data Listopad 20, 2019, 19:08Widziałem, że z przodu jedzie kilka bolidów i byłem przygotowany na wcześniejsze hamowanie, ale Ty tutaj zwyczajnie zrobiłeś brake test i nic nie mogłem zrobić, bo zahamowałeś tak wcześniej i mocno. Zostawiłeś miejsce przy krawężniku co widać na zdjęciu i w strefie hamowania zjeżdżałeś przede mnie.
https://www.youtube.com/watch?v=Smcj45Oh_UM&feature=youtu.be
0:31
Widziałem, że z przodu jedzie kilka bolidów i byłem przygotowany na wcześniejsze hamowanie, ale Ty tutaj zwyczajnie zrobiłeś brake test i nic nie mogłem zrobić, bo zahamowałeś tak wcześniej i mocno. Zostawiłeś miejsce przy krawężniku co widać na zdjęciu i w strefie hamowania zjeżdżałeś przede mnie.
0:31
Cytat z Jcobix data Listopad 20, 2019, 20:32Przede mną jechały 3 bolidy w walce, do Degner I dojeżdżając praktycznie bok w bok. Ja zachowałem chłodną głowę i starałem się przewidywać ruchy moich przeciwników z przodu, czego ty nie zrobiłeś. A oskarżanie o brake test to trochę podlega pod żart, bo tak jakby z Tobą nie zamierzałem walczyć i nie skupiałem się na Tobie, tylko na kierowcach przede mną. Tak też mówi regulamin, że linę wyznacza kierowca jadący z przodu, do czego ja się zastosowałem, a ty nie.
Przede mną jechały 3 bolidy w walce, do Degner I dojeżdżając praktycznie bok w bok. Ja zachowałem chłodną głowę i starałem się przewidywać ruchy moich przeciwników z przodu, czego ty nie zrobiłeś. A oskarżanie o brake test to trochę podlega pod żart, bo tak jakby z Tobą nie zamierzałem walczyć i nie skupiałem się na Tobie, tylko na kierowcach przede mną. Tak też mówi regulamin, że linę wyznacza kierowca jadący z przodu, do czego ja się zastosowałem, a ty nie.
Cytat z tYsU data Listopad 21, 2019, 11:21Do następnego bolidu miałeś tak długi dystans, że spokojnie mogłeś zahamować później.
Wykonałeś tak wczesne hamowanie, że nie szło uniknąć kontaktu mimo, iż byłem przygotowany na wcześniejsze hamowanie.
Do następnego bolidu miałeś tak długi dystans, że spokojnie mogłeś zahamować później.
Wykonałeś tak wczesne hamowanie, że nie szło uniknąć kontaktu mimo, iż byłem przygotowany na wcześniejsze hamowanie.
Cytat z Mohito data Listopad 25, 2019, 18:17Opis: Jcobix widząc walczące przed nim bolidy, postanawia wcześniej zahamować do Degner 2. tYsU^ nie przewidział, że hamowanie Jcobixa nastąpi tak wcześnie i wjechał mu w tył bolidu, co skończyło się wypadnięciem bolidu Williamsa poza tor i jego stratą czasową.
Werdykt: Incydent wyścigowy
Notka: Fakt zostawienia sobie miejsca przez Jcobixa w razie incydentu, który mógłby się zdarzyć przed nim jest mądrym zachowaniem. Jednak z nagrania tYsA^ można wywnioskować, że Jcobix zahamował w tym samym miejscu co zwykle, z mniej więcej taką samą siłą, z jaką hamowałby jadąc samemu, ale w tej chwili jechał dużo wolniej ze względu na bolidy jadące z przodu. Z zasady kierowca jadący z tyłu zawsze powinien uważać na tego z przodu, aczkolwiek w tym konkretnym incydencie zachowanie bezpieczeństwa przez Jcobixa stworzyło niebezpieczeństwo kolizji z tYsEm^. Głównie chodzi o równowagę pomiędzy zachowaniem bezpieczeństwa a niebezpieczeństwem przez nie generowanym. Dlatego też w opinii sędziów tYsU^ powinien zachować większą ostrożność, ale Jcobix również, jakkolwiek to zabrzmi, nie jest bez winy w tym incydencie.
Opis: Jcobix widząc walczące przed nim bolidy, postanawia wcześniej zahamować do Degner 2. tYsU^ nie przewidział, że hamowanie Jcobixa nastąpi tak wcześnie i wjechał mu w tył bolidu, co skończyło się wypadnięciem bolidu Williamsa poza tor i jego stratą czasową.
Werdykt: Incydent wyścigowy
Notka: Fakt zostawienia sobie miejsca przez Jcobixa w razie incydentu, który mógłby się zdarzyć przed nim jest mądrym zachowaniem. Jednak z nagrania tYsA^ można wywnioskować, że Jcobix zahamował w tym samym miejscu co zwykle, z mniej więcej taką samą siłą, z jaką hamowałby jadąc samemu, ale w tej chwili jechał dużo wolniej ze względu na bolidy jadące z przodu. Z zasady kierowca jadący z tyłu zawsze powinien uważać na tego z przodu, aczkolwiek w tym konkretnym incydencie zachowanie bezpieczeństwa przez Jcobixa stworzyło niebezpieczeństwo kolizji z tYsEm^. Głównie chodzi o równowagę pomiędzy zachowaniem bezpieczeństwa a niebezpieczeństwem przez nie generowanym. Dlatego też w opinii sędziów tYsU^ powinien zachować większą ostrożność, ale Jcobix również, jakkolwiek to zabrzmi, nie jest bez winy w tym incydencie.